Aside

Tak semena-mena malam tadi terkena serangan asma…omputeh kata ATHMA…disebabkan memang bukan pesakit serangan asma tegar ..(hihihi ada jugak yer pesakit asma tegar), memang tiada simpanan ubat salbutamol either pil ker cecair kat umah ni, sudahnya saya cuma sapu viks sementara tunggu pagi.

bangun pagi terus telan sebiji omegaguard (maaf yer aini, ummi mintak sebiji)..hopefully boleh lega

nak citer pasal omega guard dan asma..

Asma adalah penyakit kronik berpunca daripada kekejangan otot di cabang tenggorok yang menyebabkan saluran pernafasan bengkak dan sempit.

 

Meskipun ia tidak boleh diubati, asma boleh dikawal dengan cara mengurangkan serangan melalui penjagaan rapi.Malah, pakar-pakar turut menganggarkan 80 peratus daripada kematian di kalangan penghidap asma boleh dicegah jika mereka diberi pendidikan yang sempurna bagi menangani penyakit berkenaan.

 

Walaupun ia tidak berjangkit, asma boleh diwarisi, di mana anak-anak kepada penghidap penyakit ini mempunyai risiko yang lebih tinggi.

 

Berdasarkan perangkaan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), terdapat lebih daripada 100 juta penghidap asma di seluruh dunia.Daripada jumlah tersebut, kira-kira satu juta adalah penduduk Malaysia dan 340,000 merupakan kanak-kanak di bawah 15 tahun.

 

Pengurus Besar Total Health Concept, Jagdev Singh berkata, kajian Institut Strategik dan Pengajian Antarabangsa (ISIS) dan Persatuan Thorasik Malaysia mendapati asma adalah penyebab utama kanak-kanak tidak hadir ke sekolah kerana sakit.

 

Statistik menunjukkan lebih dari 53 peratus kanak-kanak tidak hadir ke sekolah kerana masalah paru-paru dari September hingga November 2001.

 

Malah, ibu bapa juga terpaksa menanggung perbelanjaan yang tinggi untuk kos perubatan seperti ubat, lawatan ke doktor dan penginapan di hospital.

 

“Meskipun kanak-kanak lebih terdedah kepada asma, ia boleh dikurangkan dengan memastikan mereka mendapat pemakanan yang dapat mencegah penyakit tersebut.

 

“Satu kajian di Hospital Diraja Prince Alfred, Australia menunjukkan mereka yang makan ikan lebih dari sekali seminggu dapat mengurangkan risiko yang berkaitan dengan masalah pernafasan,” katanya.

 

Menurut beliau, hasil kajian itu mendapati tidak wujud kumpulan makanan atau khasiat lain yang mempunyai kaitan dalam meningkat atau mengurangkan risiko asma kecuali ikan.

 

Ini memberi gambaran bahawa bahawa pengambilan minyak ikan dapat mencegah penyakit asma terutama semasa kecil.Bagi mereka yang menghidap asma kronik pula, pengambilan dos tinggi minyak ikan dapat mengurangkan serangannya.

 

“Ikan atau minyak ikan mengandungi Omega 3 yang kaya dengan Asid Lemak Essential (EFA) dan Asid Docosahexanoic (DHA).

 

“Omega 3 inilah yang bertindak mencegah penyakit asma ketika kanak-kanak, serta dapat mengurangkan serangan bagi mereka yang menghidapinya,” jelasnya.

 

Tambah Jagdev, antara sumber Omega 3 terbaik ialah ikan laut sejuk seperti tuna, kod, halibut, salmon, sardin dan mackerel.

SUMBER

product shaklee yang ada omega-3 adalah OMEGA GUARD yang merupakan minyak ikan terbaik di dunia.Omega guard shaklee 3 kali lebih tumpat dari hati minyak ikan, juga merupakan minyak ikan paling tulen yang mengandungi rangkaian spectrum penuh 7 jenis asid lemak omega termasuk EPA, DHA, ALA dan banyak lagi.

satu sajian Omega Guard boleh bekalkan 905mg asid-lemak omega-3 EPA & HDA.

MANFAAT UTAMA :

Asid Lemak : omega-3 tak boleh dihasilkan sendiri oleh badan kita tau..kita kena ambil dari makanan seperti yang saya sebut kat atass nun tadi. pastu omega-3 dari tumbuhan pulak tak boleh ditukar kepada EPA & DHA secara berkesan oleh badan.Omega Guard boleh membantu mengimbangi perubahan dalam kepekatan hormon wanita yang menyebakan PMS, menjadikan kulit licin dan kemerah-merahan.

MENCEGAH PENYAKIT SALURAN DARAH & STROK

DHA & EPA boleh menentang thrombosis, tekanan darah tinggi yang lebih rendah dan kepekatan darah, melincirkan saluran darah oleh sebab itu ia sangat efektif dalam membantu mengekalkan tekanan darah dan ketegangan di leher atau sakit kepala. Juga membantu merendahkan kadar kolestrol  dan menghindarkan pembekuan darah didalam badan. termasuk mengawal obesiti , mencegah arterisclerosis, myocardial, infarction dan mengurangkan serangan penyakit jantung.

MENINGKATKAN SYSTEM IMUN DAN MENYIHATKAN PARU-PARU

kemampuan dalam mengawal sistem imun seperti memperbaiki alahan kulit, psorisis, hay fever, bronkitis, ASMA, hepatitis, SLE(sistemic Lupus Erythematosus) dan penyakit buah pinggang.

 

☆彡Pertanyaan ?

♡ Hubungi saya di aini.q@live.com / whatapps – 016419245 @0104042276 (syikin)

Add saya di  FB : Asikin Rahman  @ boleh juga LIKE FanPage saya  :House of  Blossom untuk lain -lain info

These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration.
This product is not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease

 

 

ASMA DAN OMEGA-3

Advertisements
By asikinrahman

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s